آب آشامیدنی سالم یکی از ملزومات اساسی و ضروری برای انسان است. امروزه به دلیل گسترش آلودگی های مختلف در سطح جهان، افزایش مصرف بیرویه آب، گرم شدن کره زمین و مواردی از این قبلی باعث شده تا دسترسی به منابع آب آشامیدنی و شرب روز به روز سختتر شود. در پی همین موضوع تصفیه خانه ها همواره در تلاش هستند تا با بکارگیری تکنولوژی های لازم، آبی را از سیستم خود خارج کنند که فاقد آلودگی صنعتی باشد.
در آخر نیز با استفاده از فرایندهایی تکنیک هایی نظیر هوادهی لخته سازی و جذب کربن فعال، کیفیت آب را افزایش میدهند. تمامی این مراحل تنها به این دلیل صورت میگیرد که آب که وارد لوله کشی ها میشود و در آخر به مصرف منازل میرسد تا حدودی سالم بوده و از آلودگی های آن کاسته شود.
ویژگی های آب آشامیدنی سالم
وجود حتی مقادیر کم مواد شیمیایی در آب میتواند در کوتاه مدت خطرناک باشد. به همین منظور باید از ورود منابع آب آلوده به ترکیبات شیمیایی و یا رادیولوژیکی به تصفیه خانه ها جلوگیری کرد. همچنین هنگامی که آب در مسیر خود جریان دارد، با عبور خود از زمین ذرات خاکی میکروب ها مواد آلی و مواد معدنی محلول را جذب میکند. این ذرات در صورتی که با یکدیگر ترکیب شوند میتوانند ترکیبات خطرناکی را ایجاد نمایند به همین جهت نباید وارد چرخه تصفیه خانه شوند.
اما حتی آبی که در نهایت وارد تصفیه خانه ها میشود در ابعاد میکروسکوپی دارای ترکیبات مختلفی است. این ترکیبات که اصولا به دو گروه کلی میکروبی و شیمیایی تقسیم بندی میشوند بر کیفیت آب تاثیر گذاشته و باعث آلودگی آن میشوند. آب آلوده تاثیرات خطرناکی بر سلامت انسان میگذارد که اغلب این موضوع بخاطر وجود عوامل بیماری زایی مانند باکتری ها، ویروس ها، تک یاخته ها و انگل ها در آن است. این عوامل باید در مراحل تصفیه آب آشامیدنی سالم حذف شوند.
کیفیت آب هایی که آلوده به عوامل میکروبی هستند معمولا اغلب به سرعت و در محدوده وسیعی تغییر شکل میدهد. این عوامل توسط دستگاه های تصفیه آب و انواع سامانه های گندزدایی کنترل و حذف میشوند.
آزمایش های شیمیایی بر روی آب
پیشرفت تکنولوژی و علم باعث شده راهکارهایی در مقابل ما قرار بگیرند تا بواسطه آنها بتوانیم آزمایش های مختلفی را به منظور تعیین کیفیت آب انجام دهیم. انجام آزمایش های مربوطه تعیین پارامترهای اصلی توسط آزمایشگاههای مجهز انجام میشود. این آزمایش ها یکی از فعالیت های اساسی و ضروری کنترل کیفی در تمامی شرکت های آب و فاضلاب است. درصورتی که دقت لازم در این فرایند بکار گرفته نشود میشواند خسارت های جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد.
پس از انجام آنالیز برای هر منبع تامین آب ها یک سری داده ها و نتایج حاصل میشود که در بیشتر موارد این داده ها باید توسط اپراتور باتجربه تحلیل شوند. رسیدن به شناخت صحیح و جامع به وسیله این داده ها مشکل و در عین حال مستلزم صرف زمان زیادی است اما باید انجام شود.
در آخر نیز هزینه زیادی در بخش آزمایشگاهی هر شرکت آب و فاضلاب صرف میشود تا آب کنترل شده و تا حدود بسیار زیادی بدون آلودگی به دست مردم برسد. اما در مسیر انتقال آب به خانه ها ممکن است کیفیت آب تغییر کند. لذا آبی آشامیدنی و با کیفیت مناسب است که بتوان بدون اثر منفی کوتاه مدت یا بلند مدت آن را آشامید.
شیوع بیماری های ناشی از آب
آبی که تحت کنترل آزمایش های مختلف قرار نگیرد مطمئن باشید حاوی انواع عوامل بیماری زای گوناگونی است. متاسفانه در بسیاری مناطق دنیا به دلیل بیکفایتی دولت، تصفیه ناکافی آب، عدم داشتن تکنولوژی های لازم، عدم رعایت بهداشت لازم و مواردی از این قبیل مردم دچار بیماری های ناشی از نوشیدن آب آلوده میشوند. البته در بعضی موارد منبع آلودگی آب شناخته شده نیست.
برای مثال شیوع سالمونلا در یکی از شهر های کالیفرنیا در دهه 1960 حدود 18000 نفر را آلوده ساخت. اولین متهم، منابع تامین آب شهر بود چرا که سالمونلا در چند نمونه آبی یافت شده بود از این موارد در جهان بسیار است. در بسیاری از نقاط دنیا دسترسی به آب آشامیدنی سالم و پاک، راحت و ارزان نیست. در این مناطق بیشتر افراد از آبهایی استفاده میکنند که یا دارای میکروب و آلودگی هستند یا دارای املاح و ذرات خطرناکی هستند.
تاثیر جمعیت بر روی آب آشامیدنی
با افزایش جمعیت، پیشرفت صنعت و مدرن شدن زندگی انسان نیاز به مصرف آب بیشتر از گذشته شده است. در پی همین موضوع هم منابع آب آشامیدنی جهان کاهش یافته و هم بخاطر افزایش جمعیت و البته فعالیت های انسان، آلوده تر شده است. استفاده بیشتر از آب، تولید بیشتر فاضلاب را در پی دارد. رها کردن کردن فاضلاب در آب بدون تصفیه کردن در طبیعت باعث آلودگی های آب و منابع آن میگردد.